© Adrian Anea, 2021

Traseu Complex Piatra Arsă - Babele, Sfinxul

Postat de Adrian Anea

Traseul de la Cabana Piatra Arsă până la Babele este unul dintre cele mai populare trasee din România. Situat la 2,200 de metri, traseul de 45 de minute este unul foarte accesibil oricărei categorii de turiști și are o destinație cu adevărat specială: Sfinxul.

Lungime traseu

3.34 km

Urcare

+260 m

Durata

0h 45m - 1h 0m

Dificultate

Ușor

Hartă traseu

Parcarea

Plecarea pe traseu se face de la bariera de intrare pe Drumul Babelor, unde se termina drumul Transbucegi. În cadrul Complexului Piatra Arsă există o parcare mare care se întinde până la șosea, mai ales în weekend, când e destul de aglomerat.

Echipamentul

Deși simplu, muntele niciodată nu trebuie neglijat așa că recomandăm să fiți bine pregătiți atât fizic, psihic cât și vestimentar.

  • Călătoria se face în bocanci de munte;
  • Geacă, pantaloni, bluză de corp, bluză;
  • Apă (1-2 litri), mâncare (o gustare);

Variante de traseu

Există două trasee pe care le puteți parcurge de la Complexul Piatra Arsă până la Cabana Babele. Ambele au aceeași dificultate și pot fi făcute de turiști de toate vârstele.

Vedere spre Crucea Caraiman

Varianta 1 - Drumul Babelor

Acesta este drumul cel mai simplu. Plecarea se face de la finalul drumului Transbucegi (este și o barieră). De acolo se ține drumul până se ajunge la Cabana Babele. În maxim o oră ar trebui să ajungeți la destinație.

Varianta 2 - Banda galbenă

Acest drum necesită să ajungeți în dreptul Complexului Piatra Arsă. De acolo, urmați marcajul banda galbenă prin jepi.

Nouă ne place mult mai mult acest traseu, fiind mai puțin popular și sălbatic. De asemenea, vederea pe dreapta este mult mai spectaculoasă (în partea dreaptă este celebrul traseu de la Bușteni: Jepii).

Această variantă este puțin mai lungă deoarece se face un mic ocol. Traseul durează în jur de o oră, poate o ora și un sfert.

Cabana, Babele și Sfinxul

La finalul traseului veți ajunge la Cabana Babele. Fix lângă puteți vedea și monumentul natural "Babele". Monumentul "Sfinxul" este la 5 minute distanță, drum pe o potecă.

Sfinxul

Ce puteți face de acolo?

De la Cabana Babele, în funcție de cum ați ajuns la Piatra Arsă (dacă e cu mașina personală, din păcate tot acolo va trebui să vă întoarceți) există și alte destinații precum:

  • Vf. Omu (2 ore)
  • Peștera (cu telecabina sau pe jos)
  • Crucea Eroilor Caraiman
  • Vf. Coștila

Întoarcerea

Pentru diversitate, la întoarcere puteți alege traseul alternativ. Ca și distanță ele nu diferă mult. Țineți cont doar că Varianta 2 se termină la Piatra Arsă și de acolo mai aveți 10 minute până la barieră.

Notă: Acest traseu a fost făcut de noi în data de 29 iunie 2021 în anumite condiții meteo. Înainte să vă aventurați, verificați toate detaliile traseului (starea vremii precum și condiția fizică necesară).

Obiective de pe traseu

Descoperă punctele de interes de pe acest traseu și află mai multe despre fiecare.

Complex Sportiv Piatra Arsă

Munții Bucegi

Complexul Sportiv Piatra Arsă  este situat pe platoul Bucegilor, la o altitudine de 1950 de metri. El se află la jumătatea distanței dintre Babele și Cota 2000. Clădirea a fost construită în anul 1935 și ulterior a devenit bază sportivă.AccesVara se p...

Cabana Babele

Pe platoul Munților Bucegi (2206 m)

Cabana Babele reprezintă baza centrală a Munților Bucegi, întrucât aici se intersectează principalele drumuri. Cabana se află în apropierea atracțiilor turistice Babele, ciupercile de piatră, monumente ale naturii și Sfinxul.Cabana servește și ca bază pent...

Sfinxul din Bucegi

Munții Bucegi

Sfinxul din Munții Bucegi este un megalit antropomorf situat la 2216 m altitudine, în județul Dâmbovița, pe teritoriul administrativ al comunei Moroeni. Originea numelui Sfinxului este datorată asemănării sale cu un cap uman, mai exact cu Sfinxul Egiptean,...

Telecabina Bușteni - Babele

Telecabină

Călătoria pe ruta telecabinei Bușteni - Cabana Babele este una spectaculoasă și palpitantă. Se urcă pe Valea Jepilor și, chiar dacă este o călătorie extrem de sigură, mulți turiști pot resimți un rău de înălțime.Ruta duce până la Cabana Babele de unde pute...

Alte trasee de munte

Mediu
Traseu Complex Piatra Arsă - Cabana Caraiman - Crucea Eroilor
Lungime: 6.6 km
Urcare: +341 m
Durată: 2h 0m - 3h 0m
Ușor
Traseu Cabana Babele - Crucea Eroilor Caraiman
Lungime: 3.05 km
Urcare: +100 m
Durată: 1h 0m - 1h 30m
Mediu
Traseu Cabana Caraiman - Crucea Eroilor Caraiman
Lungime: 2.84 km
Urcare: +236 m
Durată: 1h 0m - 1h 30m
Ușor
Traseu Complex Piatra Arsă - Cabana Caraiman
Lungime: 4 km
Urcare: +112 m
Durată: 0h 45m - 1h 15m
Mountlift.com Hiking, ski & snowboard