Traseu Durău - Vf. Toaca via Cabana Fântânele

Traseul spre Vf. Toaca este, poate, cel mai celebru traseu din zona Moldovei, mai ales datorită celor 519 trepte care duc la stația meteo. Există mai multe rute până pe acest vârf din Munții Ceahlău, acest articol acoperind-o pe cea din Durău via Cabana Fântânele.

Parte dintr-un traseu mai mare

Acesta este un segment ce face parte din traseul Traseu Durău - Vf. Toaca - Cabana Dochia. Pagina dedicată traseului are mai multe informații referitoare la echipament, vreme, date statistice, etc.

Distanță
6.46 km
Urcare
+1,059 m
Durata
3h - 4h
Dificultate
Mediu
Copii
Nepotrivit
Anotimp
Nepotrivit iarna

Notă: Acest traseu a fost documentat în data de 7 august 2023 în anumite condiții meteo. Înainte să vă aventurați, verificați toate detaliile traseului (starea vremii precum și condiția fizică necesară).

Echipament

Având în vedere durata destul de mare a traseului dus-întors precum și faptul că drumeția are dificultate medie, îți recomandăm să ai la tine următoarele:

  • bocanci impermeabili de 3 sezoane;
  • haine (geacă, polar, colanți, pantaloni, etc.);
  • mâncare și 2-3 l de apă
  • protecție solară;

Este important să ții cont că tipul de echipament diferă în funcție de vreme așa că nu te baza doar pe ce am scris noi în acest articol. Verifică mereu condițiile meteo înainte de orice drumeie.

Își recomandpm să ai apă la tine pentru toată drumeția și să nu te bazezi pe ce oferă natura, mai ales dacă zona traversează o perioadă de secetă. Vei găsi apă de vânzare la Cabana Fântânele și la Cabana Dochia.

Parcare și start traseu

Din fericire pentru cei care ajung cu mașina, stațiunea Durău este plină de locuri de parcare, indiferent la ora la care veți ajunge. Noi am parcat lângă Mănăstirea Durău.

Mănăstirea Durău

Taxa de Parc Național

Înainte să pleci la drum, nu uita că există o taxă de acces în Parcul Național Ceahlău de 10 lei ce trebuie plătită la centrul de informare. Recomandăm tuturor să achite această taxă pentru a susține treaba bună pe care o fac cei din administrație.

Traseul

Pe tot traseul vom urmări un singur marcaj, Bandă Roșie. Din fericire, traseul este foarte bine marcat și este destul de greu să te rătăcești. Vei găsi suficiente indicatoare, mai ales în intersecții.

Legat de dificultate, vei urca aproape 1,100 de metri de nivel și toată urcarea va fi continuă, cu foarte puține momente plate așa că te sfătuim să te înarmezi cu multă răbdare.

Traseul pleacă de mai sus de Centrul de Informare Turistică unde vei găsi indicatorul de mai jos (imaginea din stânga). După câteva minute vei ajunge la o șosea asfaltată pe care trebuie să o traversezi (imaginea din dreapta). De aici vei intra în pădure și nu vei mai ieși din ea decât aproape de scările de la stația meteo.

Cabana Fântânele

După aproximativ o oră de la plecarea din Durău ar trebui să ajungi la Cabana Fântânele. Aici te poți odihni pe băncile din curtea cabanei sau, dacă dorești, poți mânca ceva la restaurantul lor.

Cabana Fântânele

Foarte important - Noi ne-am dat seama mai greu cum să continuăm traseul pe banda roșie, indicatorul având sageata îndreptată ciudat, din punctul nostru de vedere. Există un drum prin dreptul zidului de piatră al cabanei (vezi în poza de mai sus).

Gol alpin

Cu aproape jumătate de oră înainte de a ajunge la scări, vei ieși din pădure și vei ajunge în frumosul gol alpin. Aici urcușul devine mult mai simplu și te poți bucura de peisajele oferite de Munții Ceahlău.

Jnepenișul și un belvedere

Vf. Toaca și celebrele trepte

După aproximativ 3 ore și jumătate de urcat susținut vei ajunge la celebrele scări care duc spre Vf. Toaca. Vei avea de urcat fix 519 de trepte, unele mai abrupte ca altele. Ele au fost recondiționate recent așa că se prezintă în condiții foarte bune.

Celebrele trepte de la baza vârfului Toaca

Ce poți face de aici?

Odată ajuns pe Vârful Toaca ai mai multe variante:

  • te poți întoarce pe unde ai venit, pe traseul marcat bandă roșie (3 ore și jumătate)
  • o iei spre Cabana Dochia (maxim o oră) unde poți opta să dormi (au locuri de cazare și mâncare) sau să continui traseul până înapoi în Durău, pe la cascada Duruitoarea.

Obiective de pe traseu

Descoperă punctele de interes de pe acest traseu și află mai multe despre fiecare.

Cabana Fântânele

Proaspăt renovată, cabana oferă facilitățile unei pensiuni, la 1,220 de metri altitudine....

Vf. Toaca - 1,904 m

Vârful Toaca (1904 m) este al doilea cel mai înalt vârf din Masivul Ceahlău, după Ocolașul Mare ...

Adrian Anea

Adrian este fondatorul proiectului Mountlift și își dedică aproape tot timpul liber acestui proiect foarte drag lui. Este pasionat de munte, biciclete, fotografie, avioane și aproape tot ce mișcă.

Discută despre Traseu Durău - Vf. Toaca via Cabana Fântânele

În această secțiune poți să pui întrebări, să adaugi informații sau să discuți cu alți vizitatori legate de Traseu Durău - Vf. Toaca via Cabana Fântânele.

Scrie mesajul

Trasee de drumeții

Descoperă și alte trasee documentate de echipa Mountlift.com.

Traseu Fântâna lui Botorog - Cabana Curmătura via Poiana Zănoaga
Mediu Lungime: 4.43 km
Urcare: +612 m: Durată: 2h 30m - 3h 30m
Traseu Camping Zănoaga - Lacul Scropoasa via Cheile Zănoagei
Mediu Lungime: 3.61 km
Durată: 1h 30m - 2h 30m
Traseu Timișu de Sus - Vârful Postăvarul
Mediu Lungime: 9.53 km
Urcare: +1,030 m: Durată: 4h - 5h
Traseu Durău - Cabana Fântânele
Ușor Lungime: 1.98 km
Urcare: +396 m: Durată: 1h - 1h 30m
Traseu Brașov - Vf. Tâmpa (Treptele lui Gabony)
Ușor Lungime: 2.4 km
Urcare: +314 m: Durată: 1h - 1h 30m
Traseu Borșa - Cascada Cailor
Ușor Lungime: 3.59 km
Urcare: +439 m: Durată: 1h - 1h 30m
Traseu Lacul Iezerul Pietrosului - Vf. Pietrosul Rodnei
Mediu Lungime: 2.47 km
Urcare: +473 m: Durată: 1h 30m - 2h
Traseu Mănăstirea Pietroasa Borșa - Vf. Pietrosul Rodnei
Mediu Lungime: 8.09 km
Urcare: +1,353 m: Durată: 4h - 5h

Newsletter Mountlift

Vrei să fii primul care află informații despre cele mai noi trasee? Înscrie-te la Newsletter-ul nostru și pregătește-te de aventură!

Completând formularul de newsletter sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate. Nu vă faceți griji, vă trimitem doar informații utile și în plus vă puteți dezabona oricând doriți.