© Adrian Anea - Valea Albă, 2017

Spre Caraiman, Coştila şi Valea Albă

Postat de Adrian Anea

Prima noastră experienţă cu Hoinari pe Munţi a fost într-o excursie de-un weekend în care am vizitat două vârfuri cunoscute din Munţii Bucegi: Vf. Caraiman (2,384 m) şi Vf. Coştila (2,490 m). Una care ne ma rămâne în memorie şi datorită căreia am început o colaborare frumoasă.

Lungime traseu

16.2 km

Urcare

+671 m

Durata

3h 30m - 5h 0m

Dificultate

Ușor

Despre traseu

Am făcut aceste trasee toamna, sfârşit de septembrie – început de octombrie, ceea ce înseamnă că nu era zăpdă, dar având în vedere că vorbim de altitudini de peste 2,400 m, nu se ştie niciodată ce veţi găsi sus.

Traseul începe de la Cabana Piatra Arsă, continuă spre Vf. Caraiman (2,384), trece pe la Vf. Coștila (2,490 m) și se întoarce, pe altă rută, tot la Cabana Piatra Arsă.

Recomandări de echipament

  • Bocanci de munte, geacă, căciulă, mănuși, guler (sau fular)
  • Pantaloni impermeabili și colanți sub

Atenție: Documentați-vă bine în ceea ce privește vremea și echipamentul necesar. Pe munte vremea este imprevizibilă şi niciodată nu este bine să fiţi luaţi prin surprindere.

Plecarea

Așa cum v-am zis mai sus, plecarea se face de la Cabana Piatra Arsă, unde se pot parca mașinile. Încercați să fiți acolo până în ora 8:30, pentru a avea cât mai mult timp la dispoziție să vă întoarceți. De la Piatra Arsă urmăm marcajul bandă galbenă până la Caraiman.

Nu e drumeție fără o gașcă de oi

Peisajul este unul arid, fără prea multă vegetație, mici arbuști ici-colo. Frumusețea este dată, însă, de combinația perfectă între ceață și stânci înalte. Uneori te simți ca în Lord of the Rings - ştiţi voi, scenele eroice cu elful Legolas alergând.

Lord of the Rings

După ce am trecut de platoul uriaș, am început să ne înghesuim printre stânci. Am oprit puțin la Cabana Caraiman pentru a face câteva fotografii și ne-am continuat drumul.

Cabana Caraiman

Am mai mers așa preț de o oră până când, dintr-o dată, nu mai știam unde suntem. Ceața era atât de deasă încât nu vedeam marcajul spre Cruce. Ne uitam toți în stânga și-n dreapta... și ne uitam, și ne uitam, până când am realizat că ajunseserăm la 15 metri de Cruce fără să ne dăm seama.

Crucea Caraiman

Caraiman - Coștila

Ne-am tras puțin sufletul la baza Crucii şi apoi am pornit-o spre Vf. Coștila. Pentru început, drumul e comun cu cel spre Babele, marcat cu cruce albastră.

După o perioadă, drumurile s-au intersectat și noi am urmărit crucea roșie. De acolo am tot mers până am ajuns la baza releului. Înainte, releul era protejat de o unitate militară. Accesul este restricționat și acum de un gard prin care se poate trece, totuși, destul de ușor.

Știați că? Vârful Coștila are 2,490 m, dar, împreună cu releul din vârf, ajunge la 2,561 m, ceea ce îl face cel mai înalt punct din țara noastră

Releul de la Coștila

Valea Albă

Dacă ocoliţi Coștila și coborâţi dealurile din spatele lui veţi ajunge la Valea Alba, un loc cu adevărat spectaculos.  Drumul nu este marcat, dar e imposibil să rataţi acea zonă. Noi ne-am amuzat comparând acel loc (cel din poza de jos) cu stânca din Lion King, animaţia marca Disney din '94.

Lion King (1994)

Am stat ceva timp aici pentru a face fotografia perfectă. Nu știu dacă am reuşit,  dar vă arătăm două care ne-au plăcut în mod deosebit. E păcat să ajungeți la Coștila și să nu treceți şi pe acolo.

Hoinari pe munți

Înapoi spre Piatra Arsă

Am mers puțin în modul freestyle până am ajuns din nou la banda galbenă. De acolo am luat-o înapoi spre Cabana Piatra Arsă.

Concluzii

Ne-am distrat foarte tare făcând acest traseu, ne-am relaxat şi ne-am bucurat de natură la mijloc de toamnă. Am văzut multe locuri pentru prima oară, iar peisajele (aşa cum credem că v-aţi lămurit şi din poze) au fost minunate!

Ce ziceţi, încercaţi şi voi acest traseu? Aşteptăm comentariile voastre!

Notă: Acest traseu a fost făcut de noi în data de 21 octombrie 2018 în anumite condiții meteo. Înainte să vă aventurați, verificați toate detaliile traseului (starea vremii precum și condiția fizică necesară).

Obiective de pe traseu

Descoperă punctele de interes de pe acest traseu și află mai multe despre fiecare.

Cabana Babele

Pe platoul Munților Bucegi (2206 m)

Cabana Babele reprezintă baza centrală a Munților Bucegi, întrucât aici se intersectează principalele drumuri. Cabana se află în apropierea atracțiilor turistice Babele, ciupercile de piatră, monumente ale naturii și Sfinxul.Cabana servește și ca bază pent...

Cabana Caraiman

Munții Bucegi

Cabana Caraiman este o cabană montană cu destinație turistică construită în anul 1937 la o altitudine de 2025 metri, în partea estică a platoului Bucegilor, la intrarea în Valea Jepilor.Situată pe versantul prahovean al Munților Bucegi, la altitudinea de 2...

Telecabina Bușteni - Babele

Telecabină

Călătoria pe ruta telecabinei Bușteni - Cabana Babele este una spectaculoasă și palpitantă. Se urcă pe Valea Jepilor și, chiar dacă este o călătorie extrem de sigură, mulți turiști pot resimți un rău de înălțime.Ruta duce până la Cabana Babele de unde pute...

Alte trasee de munte

Mediu
Traseu Complex Piatra Arsă - Cabana Caraiman - Crucea Eroilor
Lungime: 6.6 km
Urcare: +341 m
Durată: 2h 0m - 3h 0m
Ușor
Traseu Cabana Babele - Crucea Eroilor Caraiman
Lungime: 3.05 km
Urcare: +100 m
Durată: 1h 0m - 1h 30m
Mediu
Traseu Cabana Caraiman - Crucea Eroilor Caraiman
Lungime: 2.84 km
Urcare: +236 m
Durată: 1h 0m - 1h 30m
Ușor
Traseu Complex Piatra Arsă - Cabana Caraiman
Lungime: 4 km
Urcare: +112 m
Durată: 0h 45m - 1h 15m
Mountlift.com Hiking, ski & snowboard