Crucea Eroilor Caraiman, Munții Bucegi

Crucea Eroilor de pe muntele Caraiman este o construcție românească, care a devenit un reper important pentru Valea Prahovei, dar mai ales pentru orașul Bușteni.

Informații

  • Altitudine : 2,291 m
  • Accesibil mașină : Nu, doar traseu

Vremea următoarele 5 zile

Noros
Luni, 15 aprilie
18°C
Noros
Marți, 16 aprilie
16°C
Ploaie ușoară
Miercuri, 17 aprilie
9°C
Ninsoare ușoară
Joi, 18 aprilie
1°C
Ploaie ușoară
Vineri, 19 aprilie
1°C
Zăpadă
Sâmbătă, 20 aprilie
-2°C

Localizare

Are o poziționare extrem de accesibilă, iar la ea se poate ajunge pe mai multe trasee de dificultăți diferite. Denumirea oficială este “Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial”și deține un loc în Cartea Recordurilor.

Inițiativă

Ridicarea Crucii a venit la inițiativa Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria pentru cinstirea eroilor prahoveni căzuți pentru apărarea patriei în Primul Război Mondial. Pentru a fi cât mai vizibilă, s-a decis plasarea acesteia pe vârful secundar (2.291m), întrucât dacă ar fi fost construită pe vârful principal (2.325m), nu s-ar fi văzut decât de sus, de pe platou.

Ridicare

Aceasta a fost realizată între anii 1926 - 1928 și inaugurată în anul 1928, fiind considerată cea mai înaltă construcție metalică poziționată într-o zonă montană la acea vreme, măsurând 39.3 metri înălțime (din care 8.35 metri este soclul).

Arhitecţii români Georges Cristinel şi Constantin Procopiu sunt cei care au gândit întreaga construcție, proiectul de rezistență a fost realizat de inginerii Alfred Pilder şi Teofil Revici, iar dirigintele Nicolae Stănescu şi şeful de şantier V. Bumbulescu au supervizat ridicarea Crucii.

Un ajutor important a fost punerea la dispoziție a funicularului fabricii de hârtie din Bușteni, de către frații Schiel, cu care s-a făcut posibilă transportarea materialelor până sus pe munte. De asemenea, a fost mobilizată și comunitatea, locuitorii din Bușteni ajutând la urcarea materialelor cu atelaje și animale.

Crucea în comunism

În perioada comunismului, soarta Crucii a fost amenințată. Comuniștii intenționau să îi taie brațele, iar în locul acestora să îi atașeze o stea roșie. Legendele locale spun că în drumul spre Cruce doi dintre cei care aveau să schimbe soarta monumentului au murit. Acest lucru i-ar fi speriat pe ceilalți muncitori, iar aceste evenimente ar fi stopat masacrul Crucii Eroilor.

Din fericire, legendă sau nu, aceste mișcări de tăiere ale brațelor nu au fost duse la capăt.

300 becuri luminează construcția

Dacă timp de 11 ani iluminatul s-a realizat cu ajutorul generatorului din soclu, în anul 1939 a fost făcută posibilă racordarea Crucii la sistemul energetic.

Astăzi, Crucea Eroilor este luminată cu nu mai puțin de 300 de becuri, care au câte 500 W fiecare. Acest fapt ajută la posibilitatea de a vedea monumentul de la zeci de km, de pe Valea Prahovei.

Loc în Cartea Recordurilor

Crucea, care cinstește eroii prahoveni căzuți în Primul Război Mondial, este considerată, potrivit Listei Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii, un monument istoric de clasa A, care înseamnă că are atât o valoare națională, cât și universală.

Conform Guinness World Record, în anul 2013 construcția a fost desemnată cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

Restaurare

În anul 2016, Crucea de pe Masivul Caraiman a trecut în administrarea MApN, în vederea reabilitării. În perioada 2019 – 2021 Crucea Caraiman a fost reabilitată cu ajutorul fondurilor europene, prin proiectul „Restaurarea, reabilitarea, conservarea şi amenajarea unui spaţiu expoziţional”, prin Secretariatul General şi Direcţia domenii şi infrastructuri. Proiectul a costat peste 20 milioane lei și a constat în sablarea elementelor de metal, restaurarea soclului și cel mai important, crearea unui spațiu tip muzeu în structura din piatra pe care este amplasată Crucea.

Înainte de această restaurare, a mai existat una în anul 1967.

Trasee ce duc la Crucea Eroilor Caraiman

Următoarele trasee pornesc, vizitează sau au ca destinație Crucea Eroilor Caraiman.

Traseu Complex Piatra Arsă - Crucea Caraiman - Vf. Coștila - Valea Albă
Ușor Lungime: 16.2 km
Urcare: +671 m: Durată: 3h 30m - 5h
Traseu Cabana Caraiman - Crucea Eroilor Caraiman
Mediu Lungime: 2.84 km
Urcare: +236 m: Durată: 1h - 1h 30m
Traseu Cabana Babele - Crucea Eroilor Caraiman
Ușor Lungime: 3.05 km
Urcare: +100 m: Durată: 1h - 1h 30m
Traseu Complex Piatra Arsă - Cabana Caraiman - Crucea Eroilor
Mediu Lungime: 6.6 km
Urcare: +341 m: Durată: 2h - 3h

Notă: Acest articol a fost ultima dată modificat în data de 27 mai 2022. În cazul în care depistezi greșeli, te rog să ne lași un comentariu mai jos sau să ne scrii la contact@mountlift.com.

Obiective

Descoperă și alte obiective din categoria Obiective

Sfinxul din Bucegi

Sfinxul este un megalit antropomorf, fiind situat la altitudinea de 2.216 metri. Acesta are 8 me...

Padina Crucii de la Mălăiești

Monumentul a fost ridicat de actualul cabanier, Ion Adămuţă, la altitudinea de 1897m....

Mecetul Turcesc

Munții Bucegi ne oferă la aproximativ 2,200m înălțime un monument al naturii deosebit, un bloc d...

Drumul Zmeilor

Porțiune spectaculoasă prin pădure, fix la plecarea de la Cabana Negoiu spre Vf. Negoiu....

Pietrele lui Solomon

Pietrele lui Solomon se află în partea nord-vestică a Masivului Postăvarul, între Muntele Tâmpa ...

Plaiul lui Pătru

O porțiune spectaculoasă ocupată de pajiști în drum spre creasta munților Iezer Păpușa....

Șaua Cleopatra

Șa unde se întâlnesc o serie de trasee de pe creasta Făgărașilor....

Piatra Prânzului

Obiectiv situat pe traseul spre Vf. Negoiu care reprezintă și intersecția cu traseul către Lacul...

Newsletter Mountlift

Vrei să fii primul care află informații despre cele mai noi trasee? Înscrie-te la Newsletter-ul nostru și pregătește-te de aventură!

Completând formularul de newsletter sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate. Nu vă faceți griji, vă trimitem doar informații utile și în plus vă puteți dezabona oricând doriți.