©

Vf. Moldoveanu pe la Cabana Valea Sâmbetei

Postat de Adrian Anea

Ce poate fi mai impunător decât Vârful Moldoveanu, cel mai înalt punct din România? Ei bine, aș spune că vecinul lui, Viștea Mare, pe care trebuie să-l urci pentru a ajunge la Moldoveanu.

Lungime traseu

34.48 km

Urcare

+2119 m

Coborâre

-2664 m

Dificultate

Introducere

Am făcut acest traseu împreună cu prietenii de la Hoinari pe munți. Dacă nu ați făcut niciodată această drumeție vă recomand cu tărie să-l faceți într-un grup organizat, fiind destul de dificil și (pe alocuri) periculos.

Cabana Valea Sâmbetei

Am lăsat mașinile în afară pensiunii Floarea Reginei, după Stațiunea Climaterică Sâmbăta. Înccepând de acolo, până la Cabana Valea Sâmbetei este un drum de 2-3 ore innaccesibil cu mașina. Se urcă în jur de 630 de metri.

Am înnoptat 

Cabana Valea Sâmbetei

Ziua traseului

Am dat trezirea în jurul orei 3, știind că vom avea un drum foarte lung în față. 

Echipamentul nostru:

  • Bocanci de tură mai lungă;
  • Geacă, pantaloni, bluză de corp, bluză;
  • Apă (3-4 litri), mâncare;

Am plecat pe traseu cu noaptea în cap, pe la ora 4, știind că avem un drum foarte lung în față (a durat în jur de 16 ore totul)

Prima porțiune a traseului se face pe urmărind marcajul Triunghiu Roșu. Dacă vreți să ajungeți la Fereastra Mare, fiți atenți să nu deviați de pe acest marcaj pentru a nu ajunge la Fereastra Mică.

După aproximativ două ore și jumătate ar trebui să ajungem pe creastă, la Fereastra Mare a Sâmbetei. De aici schimbăm marcajul și ne mutăm pe Bandă Roșie.

Odată ajunși pe creastă am crezut că lucrurile vor fi mai simple dar nu a fost deloc așa. Între Fereastra Mare și urcarea finală de la Viștea trebuuie să traversăm o serie de munți, care de care mai înalți.

 

Moldoveanu (stânga) și Viștea Mare (dreapta)

Urcarea finală

În poza de mai sus putem vedea foarte clar ultima urcare mai serioasa, cea spre Vârful Viștea Mare. Este o porțiune abruptă și grea unde trebuie să recunosc că am făcut foarte multe pauze ba chiar am urcat în "patru labe", cum este expresia.

Între Viștea și Moldoveanu

Porțiunea dintre cele două vârfuri este una periculoasă la care ar trebui să aveți foarte multă grija și care recomandăm să fie evitată pe timp de ploaie. Nouă ne-a luat în jur de 30 de minute de cățărat pe pietre.

Sfat: Dacă v-ați propus să faceți acest traseu într-o singură zi vă recomandăm să nu stați foarte mult pe cele două vârfuri. Drumul de întoarcere este lung și aveți nevoie de cât mai mult soare.

Întoarcerea la Piscul Negru

Unele coborâri sunt mai simple dar aceasta nu face parte din această categorie. În afară de ultima porțiune (Fereastra Mare) traseul este plin de suișuri și coborâșuri care cumulează o diferență considerabilă de nivel (1,200 - 1,500 de metri în total).

Să vă păstrați energia, alimentele și, mai important, apa pentru această coborâre pentru că veți avea nevoie de toate.

În concluzie

Un traseu dificil și pe care nu-l recomand pentru o singură zi. Este, totuși, cel mai înalt punct din România și poate este mai bine să fie mai puțin accesibil. 

Notă: Acest traseu a fost făcut de noi în data de 22 iulie 2018în anumite condiții meteo. Înainte să vă aventurați, verificați toate detaliile traseului (starea vremii precum și condiția fizică necesară).

Alte trasee de munte

Ușor
Spre Caraiman, Coştila şi Valea Albă
Lungime: 16.2 km
Urcare: +671 m
Coborâre: -728 m
Ușor
Mediu
Traseu de iarnă Peștera - Vf. Omu
Lungime: 7.95 km
Urcare: +932 m
Coborâre: -932 m
Mountlift.com Ski & snowbard