©

Traseu de iarnă Peștera - Vf. Omu

Postat de Adrian Anea

Traseul de la Telecabina Peștera până la Cabana Omu a fost chiar primul meu traseu de iarnă. Este un traseu deosebit de frumos atât pe perioada iernii cât și în restul anului.

Lungime traseu

7.95 km

Urcare

+932 m

Coborâre

-932 m

Dificultate

Important

Acest traseu este unul restrictiv pe timp de iarnă. Înainte de a porni ne-am interesat la Salvamont dacă îl putem parcurge în condiții de maximă siguranță. 

Vă recomandăm ca întotdeauna, indiferent de condițiile meteo de la bază, să întrebați Salvamontul dacă traseul este practicabil. Există alunecări de teren, avalanșe, inundații sau alte evenimente de care puteți afla doar așa, ele nefiind postate.

Plecare - Telecabina Peșeera

Călătoria a început din București, cu noaptea-n cap. Ne-am strâns mai mulți prieteni, am luat două mașini și am plecat din București spre Peștera. Pe la ora 8, 8 și un pic eram deja parcați în fața clădirii telecabinei. Ne-am echipat rapid și am pornit.

Ca și echipament am avut:

  • Bluză de corp, polar, ceacă, pantaloni, colanți, șosete groase - toate de iarnă;
  • Bocanci de iarnă impermeabili (eu am fost cu Salomon X-Ultra Winter);
  • Piolet, colțari, cagulă, căciulă, mănuși;
  • Mâncare, apă (3 litri);

Ceață, ceață și iar ceață

Am început traseul cu o combinație de zăpadă și iarbă uscată. Fiind la începutul lunii decembrie, zăpada nu apucase sa acopere tot muntele așa că peisajul era destul de uscat.

Ca și marcaj, am ținut banda albastră aproape tot drumul. 

Ieșirea pe creastă

După ce timp de 2-3 ore am fost demoralizați de ceață făcându-ne să credem că nu vom mai apuca sa vedem nimic pe creastă, natura ne-a dat o mână de ajutor și ceața s-a dispersat.

Vârful Dumbrava și Cabana Omu

După ceva timp petrecut pe creastă am ajuns la baza vârfului Dumbrava. Traseul obișnuit ocolește acest vârf dar, fiind risc de avalanșă pe părți, am ales să urcăm vârful. 

Știați că? Vârful Dumbrava (sau Bucur) se numește și Vf. Ocolit. Toată lumea îl ocolește, dorind să ajungă la fratele lui puțin mai înalt. Să țineți minte, însă, că și acest vârf depășește 2500 de metri.

Întoarcerea

La întoarcere lucrurile au fost mai simple, fiind și mult mai puțină ceață. 

Concluzie

Este un traseu deosebit de frumos și are o semnificație aparte pentru mine, fiind primul traseu parcurs iarna.

  • Să aveți colțari la voi - pantele mai abrupte sunt mult mai ușor de urcat cu colțari decât fără;
  • Pioletul este foarte util pe timp de iarnă;
  • Să nu împachetați chestii de care nu aveți nevoie. Pe timp de iarnă, în zăpadă, totul devine mult mai greu. Luați doar strictul necesar;

 

Notă: Acest traseu a fost făcut de noi în anumite condiții meteo. Înainte să vă aventurați, verificați toate detaliile traseului (starea vremii precum și condiția fizică necesară).

Alte trasee de munte

Ușor
Spre Caraiman, Coştila şi Valea Albă
Lungime: 16.2 km
Urcare: +671 m
Coborâre: -728 m
Ușor
Dificil
Vf. Moldoveanu pe la Cabana Valea Sâmbetei
Lungime: 34.48 km
Urcare: +2119 m
Coborâre: -2664 m
Mountlift.com Ski & snowbard