©

Traseu de iarnă Peștera - Vf. Omu

Postat de Adrian Anea

Traseul de la Telecabina Peștera până la Cabana Omu a fost chiar primul meu traseu de iarnă. Este un traseu deosebit de frumos atât pe perioada iernii cât și în restul anului.

Lungime traseu

7.95 km

Urcare

+932 m

Durata

3h 0m - 5h 0m

Dificultate

Mediu

Important

Acest traseu este unul restrictiv pe timp de iarnă. Înainte de a porni ne-am interesat la Salvamont dacă îl putem parcurge în condiții de maximă siguranță. 

Vă recomandăm ca întotdeauna, indiferent de condițiile meteo de la bază, să întrebați Salvamontul dacă traseul este practicabil. Există alunecări de teren, avalanșe, inundații sau alte evenimente de care puteți afla doar așa, ele nefiind postate.

Plecare - Telecabina Peșeera

Călătoria a început din București, cu noaptea-n cap. Ne-am strâns mai mulți prieteni, am luat două mașini și am plecat din București spre Peștera. Pe la ora 8, 8 și un pic eram deja parcați în fața clădirii telecabinei. Ne-am echipat rapid și am pornit.

Ca și echipament am avut:

  • Bluză de corp, polar, ceacă, pantaloni, colanți, șosete groase - toate de iarnă;
  • Bocanci de iarnă impermeabili (eu am fost cu Salomon X-Ultra Winter);
  • Piolet, colțari, cagulă, căciulă, mănuși;
  • Mâncare, apă (3 litri);

Ceață, ceață și iar ceață

Am început traseul cu o combinație de zăpadă și iarbă uscată. Fiind la începutul lunii decembrie, zăpada nu apucase sa acopere tot muntele așa că peisajul era destul de uscat.

Ca și marcaj, am ținut banda albastră aproape tot drumul. 

Ieșirea pe creastă

După ce timp de 2-3 ore am fost demoralizați de ceață făcându-ne să credem că nu vom mai apuca sa vedem nimic pe creastă, natura ne-a dat o mână de ajutor și ceața s-a dispersat.

Vârful Dumbrava și Cabana Omu

După ceva timp petrecut pe creastă am ajuns la baza vârfului Dumbrava. Traseul obișnuit ocolește acest vârf dar, fiind risc de avalanșă pe părți, am ales să urcăm vârful. 

Știați că? Vârful Dumbrava (sau Bucur) se numește și Vf. Ocolit. Toată lumea îl ocolește, dorind să ajungă la fratele lui puțin mai înalt. Să țineți minte, însă, că și acest vârf depășește 2500 de metri.

Întoarcerea

La întoarcere lucrurile au fost mai simple, fiind și mult mai puțină ceață. 

Concluzie

Este un traseu deosebit de frumos și are o semnificație aparte pentru mine, fiind primul traseu parcurs iarna.

  • Să aveți colțari la voi - pantele mai abrupte sunt mult mai ușor de urcat cu colțari decât fără;
  • Pioletul este foarte util pe timp de iarnă;
  • Să nu împachetați chestii de care nu aveți nevoie. Pe timp de iarnă, în zăpadă, totul devine mult mai greu. Luați doar strictul necesar;

 

Notă: Acest traseu a fost făcut de noi în data de 1 decembrie 2017 în anumite condiții meteo. Înainte să vă aventurați, verificați toate detaliile traseului (starea vremii precum și condiția fizică necesară).

Obiective de pe traseu

Descoperă punctele de interes de pe acest traseu și află mai multe despre fiecare.

Cabana Omu

Vf. Omu (2,507m)

Cabana Omu este situată la cea mare mare altitudine din munții Carpați, mai exact la 2502 metri înălțime. Situată pe Vârful Omu, cel mai înalt vârf din munții Bucegi, cabana are în vecinătatea sa stația meteorologică Vârful Omu, care este cel mai înalt pun...

Vf. Omu - 2,514 m

Vârful Omu din Munții Bucegi este piscul clasat al șaselea printre vârfurile muntoase ale țării noastre, situat în Masivul Bucegi și reprezentând cel mai înalt punct al acestui masiv, Vârful Omu din Munții Bucegi este vârful muntos clasat al șaselea î...

Vf. Bucura-Dumbravă - 2,503 m

Vârful Bucura, cunoscut și sub numele de Vârful Bucura Dumbravă sau Vârful Ocolit, este al doilea ca altitudine din Masivul Bucegi, măsurând mai exact 2503 m. Fiind foarte aproape de Vârful Omu și de Cabana Omu, el nu este la fel de cunoscut precum vestitu...

Alte trasee de munte

Mediu
Traseu Complex Piatra Arsă - Cabana Caraiman - Crucea Eroilor
Lungime: 6.6 km
Urcare: +341 m
Durată: 2h 0m - 3h 0m
Ușor
Traseu Cabana Babele - Crucea Eroilor Caraiman
Lungime: 3.05 km
Urcare: +100 m
Durată: 1h 0m - 1h 30m
Mediu
Traseu Cabana Caraiman - Crucea Eroilor Caraiman
Lungime: 2.84 km
Urcare: +236 m
Durată: 1h 0m - 1h 30m
Ușor
Traseu Complex Piatra Arsă - Cabana Caraiman
Lungime: 4 km
Urcare: +112 m
Durată: 0h 45m - 1h 15m
Mountlift.com Hiking, ski & snowboard