Cel care ocupă locul 12 în top 13 cei mai înalți munți din România, la înălțimi de peste 2500 metri este Vârful Bucura sau Bucura Dumbravă.
Vârful Bucura, cunoscut și sub numele de Vârful Bucura Dumbravă sau Vârful Ocolit, este al doilea ca altitudine din Masivul Bucegi, măsurând mai exact 2503 m. Fiind foarte aproape de Vârful Omu și de Cabana Omu, el nu este la fel de cunoscut precum vestitul Vârf Omu, deși este printre cele mai înalte piscuri din România.
Vârful Bucura este situat la o altitudine de 2503 metri și este al doilea vârf ca înălțime din Bucegi. Din cauza distanței mici dintre el și Cabana Omu și Vârful Omu, Vârful Bucura a fost dintotdeauna eclipsat și a primit chiar și numele de Vârful Ocolit. Și nu este de mirare. Cei mai mulți își doreau atât de tare să ajungă la Vârful Omu, încât neglijau efectiv faptul că treceau pe la baza Bucurei.
Punctul de plecare recomandat este Hotel Peștera. În drum, vei da și de Refugiul Bătrâna, care îți va oferi și o panoramă excelentă asupra Pietrei Craiului. Într-o urcare accentuată vei ajunge la Vf. Gutanu (2246 metri) și Vf. Doamnele (2402 metri). La mai puțin de o oră de aici în sfârșit vei ajunge la Vârful Bucura. Priveliștea te va marca pe viață.
Vârful Bucura poartă cu mândrie numele unei femei care și-a dedicat viața munților României, dar mai ales Bucegilor.
Numele real a Bucurei Dumbravă este Fany Seculici. Ea s-a născut pe 28 decembrie 1868 la Bratislava. Din motive sociale sociale și politice a venit împreună familia la doar 5 ani. Deși pe atunci nu știa pic de română, de-a lungul vremii avea să scrie istorie în țara noastră. călcaseră înainte sa.
Îndrăgostită de cărările munte din România, a început să scrie și iar să scrie despre cele mai inedite lucruri care menționau potecile cele mai neștiute. Bucura Dumbravă a scris “Cartea munților”, o ediție publicată pentru prima dată la București, în anul 1920. Această carte era un mix de sfaturi privind drumețiile, dar și note de călătorie.
După toată influența Bucurei Dumbravă asupra munților din România, dar mai ales asupra Bucegilor, după pseudonimul ei a fost denumit și vârful Bucura Dumbravă.
Pornind în căutarea legendelor, aflăm că Vârful Bucura este considerat „parte din Întreitul Stâlp al Cerului” sau „centrul energetic al planetei”.
Pe lângă explicația mai logică pentru care se numește și Vârful Ocolit, desigur că există și câteva legende. Dintre acestea, se zice că se numește Ocolit pentru că animalele îl feresc, căci ele nu suportă energiile din acel loc. Sau chiar că au dispărut persoane. Extratereștrii?
Nouă ne place să credem că sunt vorbe din popor care să ajute natura să rămână natură. Adică să nu ajungă oricine și să rămână un loc de cinste, unde doar cei mai buni să ajungă.
Următoarele trasee pornesc, vizitează sau au ca destinație Vf. Bucura-Dumbravă - 2,503 m.
Notă: Acest articol a fost ultima dată modificat în data de 25 ianuarie 2023. În cazul în care depistezi greșeli, te rog să ne lași un comentariu mai jos sau să ne scrii la contact@mountlift.com.
Descoperă și alte obiective din categoria Vârfuri în România
Mountlift.com este un proiect Anea Ecommerce SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
Proudly developed by <ANUIX/>