Vf. Bucura-Dumbravă - 2,503 m

Cel care ocupă locul 12 în top 13 cei mai înalți munți din România, la înălțimi de peste 2500 metri este Vârful Bucura sau Bucura Dumbravă.

Vremea următoarele 5 zile

Senin
Vineri, 12 iulie
19°C
Senin
Sâmbătă, 13 iulie
23°C
Senin
Duminică, 14 iulie
24°C
Parțial noros
Luni, 15 iulie
25°C
Senin
Marți, 16 iulie
28°C
Senin
Miercuri, 17 iulie
30°C

Vârful Bucura, cunoscut și sub numele de Vârful Bucura Dumbravă sau Vârful Ocolit, este al doilea ca altitudine din Masivul Bucegi, măsurând mai exact 2503 m. Fiind foarte aproape de Vârful Omu și de Cabana Omu, el nu este la fel de cunoscut precum vestitul Vârf Omu, deși este printre cele mai înalte piscuri din România.

Localizare și acces

Vârful Bucura este situat la o altitudine de  2503 metri și este al doilea vârf ca înălțime din Bucegi. Din cauza distanței mici dintre el și Cabana Omu și Vârful Omu, Vârful Bucura a fost dintotdeauna eclipsat și a primit chiar și numele de Vârful Ocolit. Și nu este de mirare. Cei mai mulți își doreau atât de tare să ajungă la Vârful Omu, încât neglijau efectiv faptul că treceau pe la baza Bucurei.

Punctul de plecare recomandat este Hotel Peștera. În drum, vei da și de Refugiul Bătrâna, care îți va oferi și o panoramă excelentă asupra Pietrei Craiului. Într-o urcare accentuată vei ajunge la Vf. Gutanu (2246 metri) și Vf. Doamnele (2402 metri). La mai puțin de o oră de aici în sfârșit vei ajunge la Vârful Bucura. Priveliștea te va marca pe viață.

Povestea numelui

Vârful Bucura poartă cu mândrie numele unei femei care și-a dedicat viața munților României, dar mai ales Bucegilor.

Numele real a Bucurei Dumbravă este Fany Seculici. Ea s-a născut pe 28 decembrie 1868 la Bratislava. Din motive sociale sociale și politice a venit împreună familia la doar 5 ani. Deși pe atunci nu știa pic de română, de-a lungul vremii avea să scrie istorie în țara noastră. călcaseră înainte sa.

Îndrăgostită de cărările munte din România, a început să scrie și iar să scrie despre cele mai inedite lucruri care menționau potecile cele mai neștiute. Bucura Dumbravă a scris “Cartea munților”, o ediție publicată pentru prima dată la București, în anul 1920. Această carte era un mix de sfaturi privind drumețiile, dar și note de călătorie.

După toată influența Bucurei Dumbravă asupra munților din România, dar mai ales asupra Bucegilor, după pseudonimul ei a fost denumit și vârful Bucura Dumbravă.

Legende

Pornind în căutarea legendelor, aflăm că Vârful Bucura este considerat „parte din Întreitul Stâlp al Cerului” sau „centrul energetic al planetei”.

Pe lângă explicația mai logică pentru care se numește și Vârful Ocolit, desigur că există și câteva legende. Dintre acestea, se zice că se numește Ocolit pentru că animalele îl feresc, căci ele nu suportă energiile din acel loc. Sau chiar că au dispărut persoane. Extratereștrii?

Nouă ne place să credem că sunt vorbe din popor care să ajute natura să rămână natură. Adică să nu ajungă oricine și să rămână un loc de cinste, unde doar cei mai buni să ajungă.

Trasee ce duc la Vf. Bucura-Dumbravă - 2,503 m

Următoarele trasee pornesc, vizitează sau au ca destinație Vf. Bucura-Dumbravă - 2,503 m.

Traseu de iarnă Peștera - Vf. Omu
Mediu Lungime: 7.95 km
Urcare: +932 m: Durată: 3h - 5h
Traseul Hotel Peștera - Cascada Obârșia Ialomiței - Vf. Omu
Mediu Lungime: 7.6 km
Urcare: +900 m: Durată: 3h 30m - 4h 30m

Notă: Acest articol a fost ultima dată modificat în data de 25 ianuarie 2023. În cazul în care depistezi greșeli, te rog să ne lași un comentariu mai jos sau să ne scrii la contact@mountlift.com.

Vârfuri în România

Descoperă și alte obiective din categoria Vârfuri în România

Vf. Moldoveanu - 2,544 m

Vârful Moldoveanu este cel mai înalt vârf din România și se situează în Masivul Făgăraș, județul...

Vf. Toaca - 1,904 m

Vârful Toaca (1904 m) este al doilea cel mai înalt vârf din Masivul Ceahlău, după Ocolașul Mare ...

Vf. Pietrele Doamnei - 1,634m

Vârf spectaculos din Munții Rarău, un real punct de belvedere peste Carpații din nordul țării....

Vf. Omu - 2,507 m

Vârful Omu din Munții Bucegi este piscul clasat al șaselea printre vârfurile muntoase ale țării ...

Vf. Iezerul Mare - 2,463m

Al doilea vârf ca înălțime din Munții Iezer-Păpușa....

Vf. Negoiu - 2,535 m

Vârful Negoiu este situat în Masivul Făgăraș, județul Sibiu și este al doilea ca înălțime din Ro...

Vf. Lespezi - 2,517 m

Vârful Lespezi face parte din Munții Făgăraș, considerat uneori un vârf dublu împreună cu Vârful...

Vf. Viștea Mare - 2,527 m

Viștea Mare este al treilea pisc între cele mai înalte vârfuri muntoase din România, după Moldov...

Newsletter Mountlift

Vrei să fii primul care află informații despre cele mai noi trasee? Înscrie-te la Newsletter-ul nostru și pregătește-te de aventură!

Completând formularul de newsletter sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate. Nu vă faceți griji, vă trimitem doar informații utile și în plus vă puteți dezabona oricând doriți.