Sfinxul din Bucegi, Munții Bucegi

Sfinxul este un megalit antropomorf, fiind situat la altitudinea de 2.216 metri. Acesta are 8 metri înălțime și 12 metri lățime. Numele l-a dobândit datorită asemănării cu Sfinxului Egiptean.

Informații

  • Altitudine : 2,216 m
  • Accesibil mașină : Nu, doar telecabina sau trasee

Vremea

Mostly Cloudy
11°C
Înnorat

Conform legendelor, Sfinxul este reprezentarea unei divinități supreme din timpuri străvechi. Aspectul asemănător omului este comparat cu o statură de suveranitate și putere, acest lucru fiind trasat prin fața proporționată, buze severe si bărbia voluntară. Asemănarea cu un Sfinx și legendele locului, au ajutat această formațiune să devină extrem de populară, dar mai ales populată. Nu există zi de vară sau toamnă să nu fie coadă pentr poze cu Sfinxul.

În multe studii istorice, se scrie că Marele Sfinx de la Giza, Egipt, a fost făcut după cel de pe platforma Bucegilor.

Localizare și acces

Accesul este posibil cu telecabina pornind din Bușteni sau pe traseu pe jos, cu punct de plecare baza telecabinei din Bușteni prin Valea Jepilor. Cel din urmă este recomandat să se parcurgă doar vara, căci este un traseu destul de solicitant și ai nevoie de multă atenție.

O altă variantă ar mai fi urcarea cu mașina până la Piatra Arsă și apoi la pas aproximativ o oră. Dacă alegi traseul la picior, nu-ți uita acasă loțiunea cu SPF și o pălărie, căci nu prea ai loc de adăpost până la Babele, iar soarele bate destul de îndrăzneț.

Legende

Se vorbește că acest loc abundă de energie mistică, existând pe lângă Sfinx chiar și o peșteră unde ar strânge aceste centre de energie. Alte poveşti spun că între Sfinxul din Bucegi şi Sfinxul din Egipt există un tunel tridimensional, precum un culoar energetic.

Zvonurile spun că pe 28 noiembrie este ziua cea mai aglomerată din punct de vedere turistic în jurul Sfinxului. Motivul este unul mai puțin obișnuit și anume primirea energiei de la “Piamida Energetică”. În acea zi, turiştii vin pentru a vedea razele Soarelui construind o piramidă energetică în jurul chipului sculptat în piatră de strămoşi.

Se mai zvonește că aici ar exista o mină de uraniu părăsită, ce nu mai este funcțională din al doilea război mondial.

Desigur că poveștile populare au surprins și transformarea Babei Dochia în stană de piatră. Sau Sfinxul ca loc de reculegere al zeului dac Zamolxe.

Trasee ce duc la Sfinxul din Bucegi

Următoarele trasee pornesc, vizitează sau au ca destinație Sfinxul din Bucegi.

Ușor Traseu Complex Piatra Arsă - Babele, Sfinxul
Lungime: 3.34 km
Urcare: +260 m
Durată: 0h 45m - 1h
Mediu Traseu Cabana Babele - Vf. Omu
Lungime: 6.35 km
Urcare: +399 m
Durată: 2h - 3h

Notă: Acest articol a fost ultima dată modificat în data de 25 mai 2022. În cazul în care depistezi greșeli, te rog să ne scrii la contact@mountlift.com.

Newsletter Mountlift

Vrei să fii primul care află informații despre cele mai noi trasee? Înscrie-te la Newsletter-ul nostru și pregătește-te de aventură!

Completând formularul de newsletter sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate. Nu vă faceți griji, vă trimitem doar informații utile și în plus vă puteți dezabona oricând doriți.

Ai o întrebare?
Mountlift.com