Traseu Sat Peștera - Vf. La Om

Puține drumeții din România sunt mai spectaculoase ca cele din Piatra Craiului. Vă propunem un traseu cu dificultate medie cu destinația cel mai înalt vârf din lanț, Vf. La Om (2,238m).

Distanță
9.08 km
Urcare
+1,100 m
Durata
4h - 5h
Dificultate
Mediu
Copii
Nepotrivit
Anotimp
Nepotrivit iarna

Notă: Acest traseu a fost documentat în data de 25 iulie 2021 în anumite condiții meteo. Înainte să vă aventurați, verificați toate detaliile traseului (starea vremii precum și condiția fizică necesară).

Punctul de plecare

Traseul începe din pitorescul sat Peștera, de la poalele Pietrei Craiului. Noi am parcat mașina unde se termina drumul asfaltat, la aproximativ 600-700 de m de Casa Folea (printre ultimele case înainte de a intra în pădure).

Echipament necesar

Drumeția este una intermediară ca dificultate. Având în vedere durata destul de mare a traseului dus-întors vă recomandăm să aveți la voi următoarele:

  • bocanci impermeabili de 3 sezoane;
  • haine groase (geacă, polar, colanți, pantaloni, etc.);
  • mâncare și 2-3 l de apă. Există și un izvor pe traseu;
  • protecție solară;

Sat Peștera - Refugiul Grind

Durată 2h - 2h 30m, distanță 6.85 km, urcare +489 m Pagina segmentului

Segmentul dintre Peștera și Refugiu Grind începe pe marcajul Cruce Roșie. Plecăm de la Casa Folea mergând pe un drum forestier prin pădure.

Drumeția este mai mult o plimbare până la refugiu, având foarte puține porțiuni ce v-ar putea cauza probleme. După aproximativ o oră de mers ar trebui să ajungeți într-o poiana foarte deschisă unde, dacă vremea vă permite, veți avea o imagine spectaculoasă a crestei Pietrei Craiului.

O vedere spectaculoasă asupra Pietrei Craiului

Intersecția "La Table"

Un punct foarte important al traseului este intersecția La Table unde va trebui să facem stânga și să schimbăm marcajul din Cruce Roșie în Bandă Roșie

După intersecție, la câteva sute de metri, veți găsi un izvor foarte bine amenajat unde veți putea să vă umpleți sticlele. 

Drumul continuă prin pădure și începe ușor ușor să crească gradul de înclinație. Totuși, până la refugiu, traseul rămâne unul ușor. Să fiți atenți în pădure, fiind foarte ușor să ratați marcajele.

Refugiul Grind

După aproximativ 2 ore și jumătate ar trebui să ajungeți la Refugiul Grind, situat la 1,620m. Câteva date despre refugiu:

  • 15-20 locuri la prici, în condiții de bivuac;
  • parțial distrus de o avalanșă în 2005 și a fost refăcut de Administrația Parcului Național și Serviciul Public Salvamont Zărnești;
  • nu există apă;
  • iarna este pericol foarte mare de avalanșă.
Refugiul Grind

Vă sfătuim să faceți o mică pauză de masă la refugiu și să vă pregătiți pentru urcarea susținută din următoarea parte a drumeției.

Refugiul Grind - Vf. La Om

Durată 1h 30m - 2h 30m, distanță 2.63 km, urcare +578 m Pagina segmentului

Plecăm de la Refugiu Grind prin dreapta construcției urmând marcajul Bandă Roșie

De aici până în vârf vom avea parte de o urcare continuă. Nu vor exista momente în care vom merge pe vale sau plat așa că vă sfătuim să vă setați un ritm pe care să-l puteți susține.

În jur de jumătate de oră vom avansa pe porțiuni de pământ și iarbă urmând ca ultima parte a urcării să o facem pe grohotiș.

Grohotișul de pe traseu
Vedere asupra crestei

Traseul este foarte bine marcat așa că tot ce trebuie să faceți este să fiți atenți la pietrele care pot cădea din deal (dacă sunt și alți turiști în față).

Capre negre

Piatra Craiului este un loc cunoscut pentru populația de capre negre. În drumeția noastră am avut norocul să dăm nas în nas cu una.

Capra neagră

Vârful La Om - 2,238m

După aproximativ 2 ore de la Refugiul Grind ar trebui să ajungeți pe Vârful La Om, cel mai înalt vârf din Piatra Craiului.

Vârful La Om - Vedere din dronă
Vârful La Om - Vedere din dronă
Indicatorul de pe vârf

Întoarcerea

Ca la majoritatea traseelor, drumul înapoi, deși mai simplu la prima vedere, are riscuri mai ridicate. Porțiunea de grohotiș pe care am avut-o înainte să ajungem la Vf. La Om este foarte periculoasa pe coborâre așa că vă recomandăm atenție sporită până la refugiul Grind.

Obiective de pe traseu

Descoperă punctele de interes de pe acest traseu și află mai multe despre fiecare.

Munții Piatra Craiului

Cea mai spectaculoasă grupă montană din România, cu piscuri înalte și ascuțite, creastă ca o muc...

Vf. La Om - 2,238m

Având înalțimea de 2,238m, Vf. La Om este cel mai înalt din Munții Piatra Craiului....

Adrian Anea

Adrian este fondatorul proiectului Mountlift și își dedică aproape tot timpul liber acestui proiect foarte drag lui. Este pasionat de munte, biciclete, fotografie, avioane și aproape tot ce mișcă.

Discută despre Traseu Sat Peștera - Vf. La Om

În această secțiune poți să pui întrebări, să adaugi informații sau să discuți cu alți vizitatori legate de Traseu Sat Peștera - Vf. La Om.

Scrie mesajul

Trasee de drumeții

Descoperă și alte trasee documentate de echipa Mountlift.com.

Traseu Camping Zănoaga - Lacul Scropoasa via Cheile Zănoagei
Mediu Lungime: 3.61 km
Durată: 1h 30m - 2h 30m
Traseu Timișu de Sus - Vârful Postăvarul
Mediu Lungime: 9.53 km
Urcare: +1,030 m: Durată: 4h - 5h
Traseu Durău - Cabana Fântânele
Ușor Lungime: 1.98 km
Urcare: +396 m: Durată: 1h - 1h 30m
Traseu Durău - Vf. Toaca via Cabana Fântânele
Mediu Lungime: 6.46 km
Urcare: +1,059 m: Durată: 3h - 4h
Traseu Brașov - Vf. Tâmpa (Treptele lui Gabony)
Ușor Lungime: 2.4 km
Urcare: +314 m: Durată: 1h - 1h 30m
Traseu Borșa - Cascada Cailor
Ușor Lungime: 3.59 km
Urcare: +439 m: Durată: 1h - 1h 30m
Traseu Lacul Iezerul Pietrosului - Vf. Pietrosul Rodnei
Mediu Lungime: 2.47 km
Urcare: +473 m: Durată: 1h 30m - 2h
Traseu Mănăstirea Pietroasa Borșa - Vf. Pietrosul Rodnei
Mediu Lungime: 8.09 km
Urcare: +1,353 m: Durată: 4h - 5h

Newsletter Mountlift

Vrei să fii primul care află informații despre cele mai noi trasee? Înscrie-te la Newsletter-ul nostru și pregătește-te de aventură!

Completând formularul de newsletter sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate. Nu vă faceți griji, vă trimitem doar informații utile și în plus vă puteți dezabona oricând doriți.