Notă: Acest traseu a fost documentat în data de 5 septembrie 2021 în anumite condiții meteo. Înainte să vă aventurați, verificați toate detaliile traseului (starea vremii precum și condiția fizică necesară).
Parcare și punct de plecare
Am lăsat mașinile în parcarea de la Cabana Voina, unde există locuri de cazare precum și restaurant. Puteți ajunge aici cu orice tip de mașina, drumul fiind asfaltat și în stare decentă.
Echipament
Drumeția a fost făcută la începutul lunii septembrie așa că echipamentul a fost destinat acestei perioade. Înainte să plecați într-o drumeție nu uita să consultați vremea de pe traseu.
Am avut la noi:
- Bocanci de munte înalți (care să acopere glezna) - există foarte multe porțiuni în care este util să ai o încălțăminte care să acopere glezna, putând aluneca foarte ușor;
- Geacă de ploaie și haine pentru frig (bluză de corp, polar, tricouri de schimb);
- Frontală (traseele din acești munți sunt destul de lungi și este util să ai cu tine o frontală);
- Apă - există surse de apă pe traseu dar contează foarte mult perioada în care mergi. Vă recomandăm măcar 2 litri de apă;
- Mâncare pentru o zi întreagă;
Ghete de drumeție
Pe Decathlon.ro vei găsi foarte multe modele de bocanci de drumeție, de toate tipurile precum și multe alte produse potrivite pentru această drumeție.
Hartă
Traseul prin pădure
Călătoria pleaca de la Cabana Voina pe Punct Albastru. Vei parcurge o porțiune pe un drum forestier, pe lângă o serie de camping-uri. După aproximativ 500-600 de metri vei ajunge la o intersecție unde o iei în stânga (drumul din dreapta duce spre Cabana Cuca, Vf. Păpușa și altele).
Cea mai mare parte a traseului o vei petrece printr-o pădure deosebit de frumoasă și vei avea râul alături ore bune. De asemenea, vei găsi și multe surse de apă.
După aproape o oră vei ajunge la o altă bifurcație (poza mai jos) care desparte traseul Cruce Albastră de Punct Albastru. Tu va trebui să treci râul, prin stânga, pe un pod.
Atenție: În pădure este foarte ușor să te pierzi așa că să te uiți mereu peste marcaje.
După aproximativ 3 ore de mers prin pădure vei ajunge într-o zonă cu mulți jepi. Din acest punct mai este aproximativ o oră până la refugiu.
Atenție: Vei vedea câteva semne în care ești rugat să strângi lemne pentru refugiu. Chiar dacă nu vei rămâne acolo, este important să-i ajutăm pe cei care au nevoie așa că nu strică să iei cu tine un buștean. Nu le vei căra mult, fiind încă o oăr de mers până la destinație.
Refugiul și Lacul Iezer
După aproximativ 4 ore de traseu ar trebui sa vezi refugiul Iezer și, după un mic deal, și lacul glaciar.
Unde putem merge de aici?
De la Lacul Iezer poți continua pe macrajul Punct Albastru pentru a ajunge pe creastă (aproximativ 30 de minute). De poți atinge mai toate vârfurile din Munții Iezer-Păpușa, inclusiv pe cel mai înalt dintre ele, Vf. Roșu (2,468m). Să nu uiți, însă, să te uiți și la ceas, drumul de creastă fiind destul de lung.
Întoarcere
Există mai multe variante de a te întoarce la Cabana Voina. Pe lângă traseul pe care am venit, poți diversifica luand-o pe marcajul Cruce Albastră sau poți urca pe creastă și s-o iei stânga, pe Bandă Roșie.
Să fii atent la coborâre, traseul fiind destul de dificil și plin de pietre.