Vf. Dara - 2,500 m

Vârful Dara este cel mai mic dintre ai săi, fiind poziționat la altitudinea de fix 2500 metri. Este cel de-al 13-lea vârf ca înălțime din România și este situat în munții Făgăraș.

Vremea următoarele 5 zile

Ninsoare ușoară
Sâmbătă, 7 decembrie
-2°C
Noros
Duminică, 8 decembrie
1°C
Ninsoare ușoară
Luni, 9 decembrie
0°C
Noros
Marți, 10 decembrie
1°C
Ninsori ușoare
Miercuri, 11 decembrie
-2°C
Ninsori ușoare
Joi, 12 decembrie
-4°C

Vârful Dara este un pisc în Masivul Făgăraș, având altitudinea de 2,500 de metri, fiind ca înălțime al treisprezecelea vârf din România. Calea de acces cea mai utilizată și recomandată este de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, urcând spre culmea muntelui, prin Fereastra Mare a Sâmbetei unde, odată ajuns în vârf, pot fi admirați norii și dansul lor în bătaia aerului rece și curat.

Localizare

După măsurătorile celor de la Direcția Topografică Militară Română, înălțimea cu precizie a Vârfului Dara este de 2499,6 m. Dar nu îl detronăm și îl lăsăm să rămână în top 13 cele mai înalte vârfuri muntoase de pe la noi.

La doar 6 metri se află Vârful Hârtopul Darei. Este în partea estică a munților Făgăraș, la sud de vârful Dara, la o altitudine de 2.506 metri. Pentru că distanța dintre cele două vârfuri este foarte mică, mai exact 300 metri la sud spre vârful Mușetescu, iar delimitarea nu este prea clară, nu se poate vorbi încă despre o separare a celor două vârfuri.

Acces

Cel mai recomandat punct de plecare este de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. De acolo vei porni urcarea spre culme, prin Fereastra Mare a Sâmbetei. Pe Vârful Dara vei ajunge urmând traseul de creastă dintre vârful Urlea și Curmătura Zârnei.

Pentru că nu există sursă de apă potabilă va trebui să te echipezi cu suficientă apă. Traseul spre Vârful Dara este unul mediu spre dificil, mai ales că este destul de lung.

Notă: Acest articol a fost ultima dată modificat în data de 25 ianuarie 2023. În cazul în care depistezi greșeli, te rog să ne lași un comentariu mai jos sau să ne scrii la contact@mountlift.com.

Vârfuri în România

Descoperă și alte obiective din categoria Vârfuri în România

Vf. Moldoveanu - 2,544 m

Vârful Moldoveanu este cel mai înalt vârf din România și se situează în Masivul Făgăraș, județul...

Vf. Toaca - 1,904 m

Vârful Toaca (1904 m) este al doilea cel mai înalt vârf din Masivul Ceahlău, după Ocolașul Mare ...

Vf. Pietrele Doamnei - 1,634m

Vârf spectaculos din Munții Rarău, un real punct de belvedere peste Carpații din nordul țării....

Vf. Bucura-Dumbravă - 2,503 m

Cel care ocupă locul 12 în top 13 cei mai înalți munți din România, la înălțimi de peste 2500 me...

Vf. Omu - 2,507 m

Vârful Omu din Munții Bucegi este piscul clasat al șaselea printre vârfurile muntoase ale țării ...

Vf. Negoiu - 2,535 m

Vârful Negoiu este situat în Masivul Făgăraș, județul Sibiu și este al doilea ca înălțime din Ro...

Vf. Iezerul Mare - 2,463m

Al doilea vârf ca înălțime din Munții Iezer-Păpușa....

Vf. Lespezi - 2,517 m

Vârful Lespezi face parte din Munții Făgăraș, considerat uneori un vârf dublu împreună cu Vârful...

Newsletter Mountlift

Vrei să fii primul care află informații despre cele mai noi trasee? Înscrie-te la Newsletter-ul nostru și pregătește-te de aventură!

Completând formularul de newsletter sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate. Nu vă faceți griji, vă trimitem doar informații utile și în plus vă puteți dezabona oricând doriți.