© Adrian Anea, 2021

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana se bucură de notorietatea faptului că este singurul lac vulcanic din Europa Centrală și de Est, fiind mândria Ținutului Secuiesc. Lacul se află la 946 m altitudine, iar cea mai mare adâncime este de 7 m.

Informații

  • Adâncime maximă : 7 m
  • Altitudine : 946 m
  • Suprafață : 19.5 ha

Vremea următoarele 5 zile

Ninsoare ușoară
Sâmbătă, 7 decembrie
0°C
Noros
Duminică, 8 decembrie
3°C
Ceață
Luni, 9 decembrie
6°C
Noros
Marți, 10 decembrie
5°C
Noros
Miercuri, 11 decembrie
1°C
Ninsori ușoare
Joi, 12 decembrie
-1°C

Singurul lac vulcanic din România

Lacul Sfânta Ana se bucură de notorietatea faptului că este singurul lac vulcanic din Europa Centrală și de Est, fiind mândria Ținutului Secuiesc. Lacul se află la 946 m altitudine, iar cea mai mare adâncime este de 7 m.

Este situat în craterul Ciomatului Mare din județul Harghita, în stânga râului Olt, în apropiere de stațiunea Tușnad. Este înconjurat Ciomatul Mare (1301 m), Ciomatul Mic (1238 m), dealul Tata (1174 m) sau Piscul Pietros (1125 m).

Lacul este așezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu Mare (în maghiară Nagy-Csomád), din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente erupții vulcanice în Carpați și în Europa de Est, care a avut loc acum câteva zeci de mii de ani (probabil mai recent de acum 42.000 ani).

Acces cu mașina

La Lacul Sf. Ana se poate ajunge ușor cu mașina din Miercurea-Ciuc sau Sfântu Gheorghe. Dacă vii cu mașina din direcţia Miercurea-Ciuc, urmezi drumul E 578, aproximativ 35-40 de minute. Din parcare, se mai mai face o mică drumeție pe jos timp de 10-15 minute.

Parcarea este 30 lei / preț fix 3 ore

Ecoul lacului

O altă curiozitate sesizată inclusiv de scriitori, exploratori și cercetători este ecoul Lacului Sfânta Ana. Prima menționare a acestioa a fost făcută în anii 1860 de către Orbán Balázs. Acesta spunea că a sesizat faptul că ecoul se auzea de peste tot în timp ce se cânta imnul, dar era mai aprofundat sunetul din partea nordică a lacului. http://www.mohos.ro/ro/ti/index

Scriitorul Jókai Mór a asemănat ecoul cu sunetul unui clopot, dar mai deosebit.

Activități

Pentru a îți petrece ziua într-un mod relaxant, poți face plimbări cu barca pe lac. Capacitatea este de 2-3 persoane, iar prețul este de 30 lei/oră.

Poți vizita și Capela romano-catolică cu hramul Sfintei Ana.

Pentru că este un loc retras, în inima naturii, Rezervația naturală Lacul Sfânta Ana-Tinovul Mohoș este potrivită pentru familii. Se poate admira ore în șir frumusețea peisajului alături de cele mai bune  kürtőskalács și langoș din România.

Dacă alegi să te plimbi în jurul lacului, va trebui să urmezi Punctul roșu și să ai grijă să nu te abați de la traseu. Zona este plină de urși, așa că dacă nu vrei o întânire de gradul 0 cu Moș Martin, evită cât poți plimbările nocturne.

Habitat slab

Pe cât de frumos este Lacul Sfânta Ana, pe atât de puține vietăți are, din cauza conținutului redus de minerale și a lipsei de oxigen. În zonele cu nămol se pot întâlni şerpi, tritoni, ploşniţe şi raci inferiori. Există și somnul pitic, dar acesta a fost a fost introdus artificial.

Legendele Lacului Sfânta Ana

Desigur că și Lacul Sfânta Ana are parte de câteva legende, dar cele mai multe au câteva caracteristici comune: Prima înregistrare scrisă a lacului este legată de procesul de moşie a celor doi frați, din 1349, care și-au construit câte o cetate, muntele Büdös și în locul actualului lac. Fraţii se rivalizează și concurează care poate înhăma cei mai viteji cai la trăsură. Unul dintre cei doi a în loc de cai a folosit cele mai frumoase fete din zonă pentru tragerea trăsurii. Cele mai evidente diferenţe între variantele legendei constă în numărul fetelor virgine (patru, şase, opt sau douăsprezece), respectiv în transformarea fetelor. Benedek Elek, un important povestitor şi scriitor transilvănean a redactat legenda în mai multe variante. http://www.mohos.ro/ro/ti/index

De altfel lacul este un loc sacru al secuimii, o altă legendă a locului sunând cam așa: ”Cu mult timp în urmă în locul lacului Sfânta Ana de astăzi a fost un munte înalt, cu un castel pe vârful lui. În faţa lui, pe muntele Bálványos era şi acolo o cetate imensă (ruinele acesteia se pot vedea şi astăzi). În cele două castele locuiau doi fraţi, ambii erau aroganţi şi invidioşi.” https://7minuni-transilvania.ro/minune/lacul-sfanta-ana

Galerie foto

Notă: Acest articol a fost ultima dată modificat în data de 25 mai 2022. În cazul în care depistezi greșeli, te rog să ne lași un comentariu mai jos sau să ne scrii la contact@mountlift.com.

Lacuri de munte

Descoperă și alte obiective din categoria Lacuri de munte

Lacul Bolboci

Lacul Bolboci este un lac de baraj artificial amplasat pe râul Ialomița și aflat la 1438 m altit...

Lacul glaciar Iezeru Mare

Lac natural format la aproximativ 2,100m, situat lângă refugiul Iezer, la un pas de creasta munț...

Lacul Țigănești

Aflat la altitudinea de 2050 de metri, Lacul Țigănești este singurul lac natural din Munții Buce...

Lacul glaciar Iezerul Pietrosului Rodnei

Lac glaciar în Munții Rodnei, aflat la baza vârfului Pietrosul Rodnei (2,303 m)...

Lacul Roșu

Lacul Roșu sau Lacul Ghilgoș este un lac de baraj natural, fiind și unul dintre cele mai frumoas...

Lacul Scropoasa

Lacul Scropoasa, aflat în Munții Bucegi, este un lac artificial de baraj construit în 1929. Cu o...

Newsletter Mountlift

Vrei să fii primul care află informații despre cele mai noi trasee? Înscrie-te la Newsletter-ul nostru și pregătește-te de aventură!

Completând formularul de newsletter sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate. Nu vă faceți griji, vă trimitem doar informații utile și în plus vă puteți dezabona oricând doriți.