Cum poți să te protejezi de fulgere pe munte?

Vara deja s-a terminat, dar vremea capricioasă de abia acum începe. Zilnic primim atenționări cu diverse coduri, ori că-s de caniculă, ori că-s de ploi sau vijelii.

Dacă pleci pe munte cu premisa “nu există vreme rea, ci doar echipament nepotrivit”, mai bine nu te mai aventura deloc și mai gândește o dată strategia. Pe munte nu este doar despre ploaie sau despre adierile de vânt, ci despre ce ai face în situația în care vremea riscă să îți amenințe viața prin fulgere, grindină și chiar vijelii.

Mai jos îți vom enumera pașii pe care trebuie să îi respecți pentru a evita interacțiunea cu fulgerele.  

Verifică prognoza meteo înainte de a alege să faci traseul.  

*Dacă nu arată ploi sau furtuni și te-ai decis să faci traseul, verifică vremea inclusiv în ziua drumeției. Dacă prognoza s-a schimbat și sunt anunțate furtuni, fă stânga împrejur și nu te aventura. Este viața ta în joc.

*Există aplicații care îți arată aproape în timp real starea și evoluția vremii. Poți urmări și  Weather&Radar sau MeteoBlue.  

Organizează plecarea pe munte cât de dimineață se poate.  

În acest fel eviți expunerea la orele 14-16 pe traseul de creastă. Furtunile cu fulgere se formează de multe ori în acest interval.  

Există și furtuni care se formează rapid și nu sunt prevăzute de aplicațiile radar. Învață să le recunoști!

Dacă pe traseu vezi nori cu înălțimi mari și cu margini bine definite(numiți cumulonimbus sau ” Arnold Schwarzenegger”) care se apropie de tine, ai face bine să mărești pasul și să te duci către zona de bază. Zona de creastă are cele mai mari șanse de a fi atinsă de fulgere.

Dacă ai posibilitatea, adăpostește-te!

Deși niciun loc nu îți oferă o siguranță 100%, riscul de a fi lovit de un fulger scade considerabil atunci când ești la adăpost.  

Lucrurile care nu sunt indicate să le faci dacă te-a prins totuși furtuna sunt:

  • NU staționa în zonele de creastă sau de vârf. Dacă ești surprins de furtună exact când te aflii aici, du-te în zona mediană a crestelor, căci aceea este mai puțin periculoasă decât extremitățile ei;
  • NU staționa lângă apă, lacuri, stâlpi înalți sau cu marcaje;
  • NU staționa sub copaci înalți sau solitari; dacă furtuna te prinde în pădure, adăpostește-te lângă copacii mai mici, nu lângă cel mai înalți;
  • NU te adăposti în grote sau surplombe; aici riscă să se formeze o punte de scurtcircuit peste deschizatură. Deși pare că este un adăpost safe, sentimentul este înșelător; dacă totuși nu ai altă variant, asigură-te că pentru a avea un minim de siguranță trebuie să ai cel puțin 1 m distanță de pereții laterali, 3 m distanță deasupra capului și cel puțin 20 m față de intrare;
  • NU te lipi niciodată cu tot corpul de pământ; în caz de impact curentul electric îți va străbate tot corpul cauzând leziuni ale organelor interne;

Dacă te-a prins furtuna și nu mai ai timp să ajungi într-o zonă sigură ține cont de următoarele sfaturi:

  • Orientează-te rapid și găsește o mică ridicătură sau platformă dominată de un punct înalt vecin și ghemuiește-te la cel puțin 1 m distanta de acel punct (care e indicat să fie de vreo 5-10 ori mai înalt decât poziția ta de ghemuit); evită pietrele umede și zonele cu licheni; ATENȚIE: nu te sprijini de peretele mai înalt cu mâna, umărul sau cu capul;
  • Dacă îți simți părul electrizat, este semn că zona în care te aflii este extrem de încărcată electric. Pentru a te proteja pe tine și pentru a proteja membrii grupului:
  • Lăsați o distanță între voi de cel puțin 15 m pentru a evita lovirea în lanț.
  • Adoptă poziția ghemuit: călcâiele lipite, mâinile aprope de corp și acoperă-ți urechile cu palmele, pentru a-ți proteja timpanele;
  • Crează o izolație: așează sub tine orice material nemetalic care ar putea fi o considerate o mică izolație fața de sol – izoprenul, sacul de dormit, o folie de cort, orice de acest fel

După ce s-a auzit ultimul tunet, mai așteaptă încă vreo 30 minute pentru a fi sigur că furtuna s-a dus și apoi retrage-te către bază.

Informații false care circulă prin popor

  • Bețele de trekking atrag fulgerele. Nimic mai fals, căci corpul nostru este mai înalt și cu o mai mică rezistență electrică, deci are cele mai mari șanse de a fi lovit; (sursa info: Salvamont Neamt)
  • Telefonul mobil atrage fulgerul. La fel de fals ca afirmația de mai sus. Chiar este important să ai la tine un telefon, în caz de nevoie să poți suna la salvamont 0-Salvamont;
  • Nu poți atinge o persoană lovită de fulger. Este o afirmație falsă, căci victima unei descărcări electrice nu reţine sarcina electrică descărcată. Așadar te poți apropia de ea pentru a îi acorda primul ajutor.

Concluziile celor spuse mai sus și cele mai importante de reținut sunt:

  • Informează-te din timp asupra vremii și dacă sunt anunțate ploi, nu te avânta;
  • Recunoaște norii care aduc furtuna și îndepărtează-te cât de repede poți spre bază;
  • Învață ce este de făcut în caz de fulgere.

Bibliografie articol

  • https://maiaoutdoor.ro/blog/cum-ne-protejam-de-fulgere-pe-munte/

Newsletter Mountlift

Vrei să fii primul care află informații despre cele mai noi trasee? Înscrie-te la Newsletter-ul nostru și pregătește-te de aventură!

Completând formularul de newsletter sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate. Nu vă faceți griji, vă trimitem doar informații utile și în plus vă puteți dezabona oricând doriți.