Munții Apuseni

Munții Apuseni sunt un lanț muntos ce face parte din Carpații Occidentali. Sunt munți tineri, de încrețire, formați în orogeneza alpino-carpato-himalayana, fiind compuși în general dintr-un mozaic de roci, predominant calcare, de aceea se explică numărul foarte mare de peșteri existente în zonă, mai precis peste 400.

Informații

  • Altitudine : 1,849 m

Vremea

Noros
10°C
  • Viteză vânt: 5 m/s
  • Șanse precipitații: 75%

Munții Apuseni sau Parcul Natural Apuseni reprezintă ocazia perfectă de a evada din agitația orașelor și a te refugia în inima naturii. Aici se pot vizita zeci cascade și peșteri, dar mai ales se pot parcurge numeroase trasee turistice de dificultăți diferite, pentru toate categoriile de persoane.

Un interes prioritar al Administraţiei Parcului Natural Apuseni a fost îmbunătățirea rețelei de trasee turistice care străbat parcul, cele mai vechi dintre acestea datând de prin anul 1903.

Localizare

Parcul Natural Apuseni este situat în partea central-nord-vestică a Munţilor Apuseni și se întinde pe masivele Bihor la sud şi Vlădeasa la nord. Suprafața sa ocupă teritoriul a trei judeţe: Cluj 40%, Bihor 32%, Alba 28%.

Teritoriul Apusenilor cuprinde 53 localităţi şi 3 sate de vacanţă (Boga, Fântânele şi Vârtop), iar încă 8 localităţi sunt cuprinse doar parțial.

Cum ajungi?

Pentru a ajunge în Parcul Natural Apuseni poți alege oricare dintre cele patru trasee existente. Poți ajunge de la Oradea prin E79 Beiuș-Sudrigiu și DJ 763 Pietroasa-Padiș, ori pe E79 Beiuș-Lunca și DN75 Fânațe.

Din Deva poți urma E79 Brad-Vârfurile-Lunca și DN75 Fânațe sau E79 Brad, DN74 Abrud, DN74A Câmpeni, DN75 Albac.

Aceesul din Cluj Napoca se face prin E60 Gilău, DJ 107P Mărișel, ori E60 Căpușu Mare/ DJ 103K Râșca, E60 Huedin, DN1R Beliș/ E81 Turda, DN75 Câmpeni-Albac.

O altă cale de acces este din Alba Iulia pe DN74 Câmpeni/Albac sau E81 Turda și DN75 Câmpeni Albac.

Împărțit în două magistrale

Traseele sunt împărțite două magistrale importante, parcurgând crestele principale de la N la S:

  1. Banda roșie – Magistrala 1

Urmărind această magistrală, poți ajunge la Vârful și Șaua Vârtop, Vârful Curcubăta Mare, Piatra Arsă sau Peștera urșilor.

  1. Bandă albastră – Magistrala 2

Magistrala 2 face accesul către Vârful Bătrâna, Piatra Grăitoare, Peștera Șura Boghii, Cabana Padiș.

Pentru mai multe informații legate de trasee și starea acestora îți recomandăm să ceri informații salvamontului, la nr. 0SALVAMONT (tel:+4 0725826668).

Activități

Datorită traseelor accesibile, orice persoană poate parcurge un traseu montan în Apuseni dacă este echipată corespunzător.

Turismul ecvestru poate fi practicat doar pe drumurile publice și forestiere marcate.

Alpinismul și escalada se pot face pe Boga- Piatra Bulzului, Valea Sighiștelului, lângă Cascada Valul Miresei, Poiana Ponor, Valea Ordâncușii.

Poți face chiar și canyoning pe Canioanele Valea Galbenei, Oșelu și Valea Seacă.

Skiul de tură se face în zona Vârtop-Arieșeni, Padiș-Vărășoaia și creasta principală până Vf. Vlădeasa.

Poți încerca skiul alpin în zona Vârtop, unde sunt amenajate instalații teleschi și telescaun.

Există și variante pentru împătimiții de senzații tari, pe apă, pentru cayac/canoe/paddleboarding pe Lacul Beliș Fântânele și rafting și caiac pe ape repezi Crișul Pietros, Arieșul și Valea Seacă.

Top trasee din Munții Apuseni

Cele mai populare 4 trasee din Munții Apuseni. Apasă pe "Vezi toate" pentru lista completă.

Traseu Vârtop - Vf. Piatra Grăitoare
Ușor Lungime: 4 km
Urcare: +550 m: Durată: 1h 30m - 2h

Newsletter Mountlift

Vrei să fii primul care află informații despre cele mai noi trasee? Înscrie-te la Newsletter-ul nostru și pregătește-te de aventură!

Completând formularul de newsletter sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate. Nu vă faceți griji, vă trimitem doar informații utile și în plus vă puteți dezabona oricând doriți.