© Munții Făgăraș, Adrian Anea

Transfăgărășan pe bicicletă

Este evoluţia firească, pasul următor logic. Trebuia făcut acest traseu! Doar am mers de 2-3 ori până la birou cu bicicleta – maximum 10 km – aşa că a fost absolut normal să încercăm să cucerim Transfăgărăşanul, al doilea drum din România din punct de vedere al înăţimii. Hai să vedeţi ce a ieşit!

Distanță
115.44 km
Urcare
+2,057 m
Durata
12h - 14h
Dificultate
Dificil

Ideea

Să dam gata un traseu de 115 km într-o singură zi a venit de la Wappy, unul dintre cei mai pasionaţi biciclişti care ni se alătură în escapadele noastre. După ce şi-a achiziţionat un frumos Cube Attention, a vrut neapărat să îl inaugureze pe acest drum românesc celebru şi întortochiat. Răspunsul nostru a fost, evident, “DA”! Cum putea rata ocazia de a bifa încă un traseu fain pe lista noastra?

Câteva informaţii despre Transfăgărășan

Considerat de mulți cel mai frumos drum din România, Transfăgărășan leagă Transilvania de Muntenia. A fost construit la începutul anilor '70 și se întinde pe o distanță de 90 km din Cârțișoara (Sibiu), până în Bascov (Argeș). Este atât o atracție cât și o provocare pentru drumeți, cicliști, motocicliști și chiar șoferi.

O fotografie comună a Transfăgărașanului

Itinerariu - Un mic "preview"

Fiind un traseu mult mai solicitant decât cele din zonele limitrofe Bucureştiului, am planificat această excursie pe bicicletă pentru 3 zile.

Ziua 1 - Vom lua trenul din București până în Ucea. De acolo vom pedala până în Cârțișoara.

Ziua 2 - Cârțișoara - Bâlea Cascada - Bâlea Lac - Barajul Vidraru - Curtea de Argeș.

Ziua 3 - Vom lua trenul din Curtea de Argeș până în București.

Ziua 1 - Să ajungem acolo

Punctul de plecare al ascensiunii noastre a fost Cârțișoara, un sătuc mic nu departe de Sibiu. Pentru a ajunge acolo, am călătorit timp de 5 ore cu trenul din București până în stația Ucea.

Gara de Nord - Trenul nostru e cel cu Sibiu - Fagaras
Un selfie de plecare

Ajunşi la Ucea am urcat pe biciclete și am luat-o spre Cârțișoara. Distanța nu e mare, în jur de 15 km, dar peisajul este unul interesant. Te aflii, practic, în mijlocul pustietății mergând pe un drum drept, incredibil de drept (perfect pentru fotografii, ce-i drept... sau pentru un Mustang).

Gara din Ucea
Drum drept, Făgărașii pe stânga

După ce am ajuns în Cârțișoara, ne-am cazat la Pensiunea Dealu Morii, pensiune pe care o recomandăm cu căldura dacă vă aflați prin zonă. Este un loc liniștit, foarte curat, intim și gazda este foarte prietenoasă.

Era încă devreme când am ajuns acolo așa că, după ce am luat camera, am rugat localnicii să ne recomande un loc bun să luam masa. Absolut toți (fără excepție) ne-au recomandat Păstrăvăria Albota. Am deschis Google Maps și am pornit-o pedalând spre un pastrăv pe care aveam să-l ținem minte mult timp. Delicios!

Sfat: Există 3 metode prin care se poate ajunge din Cârțișoara la Păstrăvăria Albota. Noi vă recomandăm ruta de mai jos dacă aveți chef de nişte fotografii superbe. Complexul este situat la baza munților așa că veţi avea impresia că drumul duce direct în stânci.

Puțin Brokeback Mountain
Mai mult Brokeback Mountain

După o cină cu adevărat fabuloasă la păstrăvărie, am luat-o spre cazare. Plouase mult în timp ce am mâncat așa că am decis sa luam alt drum spre Cârțișoara, cu mai puțin pământ și mai mult asfalt. Am fost norocoși și am realizat o serie de fotografii frumoase datorită aburului care ieșea din șoseaua încinsă. Ne-am mai jucat puțin cu niște mici pârâiașe și ușor ușor ne-am retras spre odihnă pentru ca a doua zi avea să fie una plină de provocări.

Sfat: Pentru numele lui Dumnezeu, mergeți la Păstrăvăria Albota și mâncați pește. Pentru noi a fost magic!

Urcarea

4:30 - Ne-am trezit, ne-am pregătăt bagajele, am mâncat 1-2 banane, am elibrat camera, ne-am încălzit puțin mușchii și am fost gata de plecare. Sau cel puțin așa credeam.

În timp ce ieșeam din Cârțișoara și ne apropiam tot mai mult de munți, începeam să conștientizăm de ceea ce avem în față: o urcare de aproape 2,000 m. Dar asta nu ne-a oprit! Ba chiar ne-a motivat și mai mult.

Cam așa arătau primii kilometri

07:00 - Eram din ce în ce mai sus. Am început să avem flashback-uri din orele de geografie din liceu legate de schimbarea vegetației în funcție de altitudine. Asta, sau eram foarte obosiți și încercam să ne gândim și la altceva, nu doar la durerea imensă pe care o simțeam în coapse.

Adi, rezistă suspensia me aici?" zise Wappy cu o voce calmă
Selfie pentru mama

07:50 - Am ajuns la Bâlea Cascadă. Acesta a fost primul popas serios, deoarece, trebuie să recunoaştem, am mai făcut câteva pauze pe parcurs. Acolo era un mic hotel unde am luat micul dejun, am băut o cafea și un ceai și ne-am pus hainele groase. Era din ce în ce mai frig. Ne-am tras sufletul și am continuat urcarea spre Bâlea Lac.

Sfat: Sunt foarte puține locuri pe acest traseu unde puteți mânca sau bea ceva, iar Bâlea Cascadă e unul dintre ele (dacă nu singurul). Restaurantul se deschide în jurul orei 8:00 și este o idee bună să beți un ceai pentru că mai aveţi în faţă 16 km de urcuş.

10:00 - This is Transfăgărășan! Nu aveți nevoie de cuvinte pentru această parte. E de ajuns să vă uitați la fotografii. Dumnezeule, ce drum...

12:00 - Am reușit! 2,042 metri! Am ajuns întregi la Bâlea Lac! Epuizați, dar atât de fericiți, entuziasmați și mândri de noi. Am luat prânzul acolo, la câțiva metri de lac. Am răsuflat ușurați crezând – naivii de noi - că greul s-a terminat.

Coborârea

Ce să mai spunem...Aici am uitat să mai facem fotografii. Ne simţeam ca nişte copii mici în faţa unei jucării uriaşe. În faţa noastră se desfăşura o vale de 20-25 km, iar noi am prins viteză, am depăşit maşini şi am ţipat din toţi plămânii. Dar nu ne-am oprit nicio clipă. Nici măcar să bem apă!

Am pedalat cât de tare am putut până am început să zărim Lacul Vidraru.

Partea bună: faptul că vedeam lacul însemna că vom ajunge la baraj în curând.

Partea proastă: coborârea s-a terminat.

Următorii 25 km de-a lungul lacului au fost plini de urcușuri și coborâșuri. Urcarea de la începutul zilei ne-a sleit de puteri și chiar nu ne așteptam să mai urcăm vreun deal după acei 2,000 de metri. Eram cam țâfnoși, recunoaştem!

Dintr-o dată, când abia reușisem să urcăm un alt deal enervant și începeam să ne pierdem speranța în tot am zărit o terasă! În mijlocul pustietății! O adevărată oază în deșert. O oază cu înghețată. Hai să faem o faptă bună și să vă dăm coordonatele exacte ale terasei Zimbru. Oază, pustie, înghețată, bere rece. Ați memorat? Foarte bine! Continuăm.

Sfat: Să nu uitați să vă luați înghețată la Terasa Zimbru.

Plini de energie, am continuat drumul nostru spre Barjaul Vidraru.

Multitasking: Wappy căuta un loc de cazare pentru Curtea de Argeș și își anunța iubita ca e viu
Întrând în Curtea de Argeș
Recompensa noastră

Ziua 3 – Drumul spre casă

Ne-am trezit în jurul orei 4 pentru a lua trenul spre București. Epuizați fiind, am dormit tot drumul.

Concluzii și câteva date statistice

Transfăgărășanul este un traseu minunat pe care fiecare dintre voi trebuie să-l faceți măcar odată în viață. Noi nu am fost pregătiți și am tras mult de noi pentru a-l termina așa că vă recomand ca, în prealabil, să faceți 2-3 săptămâni de antrenamente. Vă asigurăm că merită orice efort!

Câteva statistici

Toate fotografiile au fost făcute de noi, așa că dacă aveți nevoie de oricare dintre ele, în orice scop, vă rog să ne contactaţi. Spor la pedalat! :)

Alte trasee de bicicletă

Tren la dus, pedală-ntors - Episodul 1, Urziceni
Mediu Lungime: 79.4 km
Urcare: +88 m: Durată: 3h - 5h
Sinaia Cota 2000 - Babele cu bicicleta
Mediu Lungime: 5.1 km
Urcare: +238 m: Durată: 3h - 4h
Avrig - Porumbacu - Castelul de Lut - Păstrăvăria Albota
Mediu Lungime: 28.98 km
Urcare: +370 m: Durată: 1h 30m - 3h