8 sfaturi utile pentru pedalatul pe timp de iarnă

Postat de Adrian Anea

Într-o zi care, calendaristic, s-ar fi vrut a fi de primăvară, un strat de 15-20 cm de zăpadă acoperă străzile bucureştene, cauzând un haos de două ori mai mare decât de obicei într-o vineri. Păstrându-ne optimismul şi entuziasmul, am decis să ne bucurăm şi să scoatem bicicletele la o scurtă plimbare.

Într-o zi care, calendaristic, s-ar fi vrut a fi de primăvară, un strat de 15-20 cm de zăpadă acoperă străzile bucureştene, cauzând un haos de două ori mai mare decât de obicei într-o vineri. Păstrându-ne optimismul şi entuziasmul, am decis să ne bucurăm şi să scoatem bicicletele la o scurtă plimbare.

Nu am experimentat de multe ori o astfel de vreme pe două roţi, aşa că astăzi am învăţat destul de multe despre pedalatul prin zăpadă. Aşadar, am vrea să îţi oferim câteva tips&tricks pe care le-am deprins în câteva ore de colindat prin Bucureşti.

1. Ai grijă la maşini

Regulile se schimbă pe timp de zăpadă. Orice fel de reguli. Aşa că atenţia la strunirea bicicletei e un must în aceste condiţii. Mai ales dacă zapada e proaspătă şi mai există şi o pojghiţă de gheaţă sub ea. Ştim cu toţii că traficul Bucureştiului este unul dezorganizat, iar condiţiile de iarnă amplifică acest lucru. Orice tip de roată ai folosi posibilitatea alunecării este foarte mare.

Atenţie! Ţine cont că maşinile din spatele tău nu vor avea timp să frâneze şi să te ocolească eficient, aşa că încearcă – pe cât posibil – să te poziţionezi pe partea dreaptă a carosabilului, cât mai aproape de bordură.

2. Pedalează cât mai drept

Dacă te decizi să ieşi pe o astfel de vreme cu bicicleta, ai foarte mare grijă la viraje. Pe cât posibil, redu numărul acestora şi mergi cât mai drept. Ca prin noroi. :)

3. Fii relaxat și ia curbele mici din corp

Dacă totuși trebuie să iei curbe, fă-o relaxat și încearcă să o faci folosindu-ţi întreg corpul, lăsându-ți greutatea pe o parte.

4. Fii atent cum frânezi

Tokyo drift. E tot ce trebuie să ştii la acest capitol!

5. Îmbracă-te cu multe straturi, nu gros

Efortul depus când pedalezi în condiţii de iarnă este mult mai mare așa că te vei încălzi destul de repede. Mai mult, ai nevoie să te simţi uşor pe bicicletă pentru a te putea mişca mult mai eficient.

6. Zăpada este udă!

Bine, ştim cu toţii asta, zăpada fiind apă îngheţată. De aceea, este recomandat să porţi articole de îmbrăcăminte din materiale impermeabile pentru a te putea bucura de pedalatul pe timp de iarnă.

7. Ochelari, cagulă și cască obligatorii

Pe lângă cască - obligatorie oricând urci pe bicicletă, fără nicio excepţie - în această situaţie vei avea nevoie şi de ochelari şi de cagulă. De ce? Pentru că, de multe ori, ninsoarea poate fi viscolită, iar acest lucru înseamnă vânt destul de puternic care scade cu mult vizibilitatea. Şi sunt confortabile, orice ai zice.

8. Bucură-te!

De parcuri şi de străzi. Mai ales dacă au fost puțin deszăpezite. E un moment bun să te joci si să te relaxezi. Totuşi, o căzătura în zăpadă nu e atât de dureroasă ca una pe ciment, nu-i aşa?

Voi ce sfaturi aveți pentru cei destul de curajoși să se aventureze la pedale prin zăpadă?

Alte articole